Recepten


Hou jij net als ik ook van lekker en gezond eten, maar niet van uren in de keuken staan? 

Dan zijn deze recepten misschien wel wat voor jou. Ze zijn goed voor te bereiden en redelijk snel klaar te maken. Zo hou jij tijd over voor andere dingen. 

Ps, wist je dat je nog véél meer recepten, plus handige tips ontvangt bij de online methode? Lees hier meer!


Wat heb je nodig voor  ca. 12 -14 balletjes?

  • 150 gram gedroogde abrikozen (ongezwavelde, de bruine variant)
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels cacao poeder zonder suiker
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 75 ml water

ENERGY BALLS

Bereidingswijze

  1. Hak de abrikozen wat fijn in de keukenmachine. 
  2. Doe het amandelmeel, het cacaopoeder en de helft van het water erbij.
  3. Zet de keukenmachine aan en laat even draaien en doe dan na een halve minuut de rest van het water erbij.
  4. Draai dan kleine balletjes van het mengsel en leg apart.
  5. Rol de balletjes door de geraspte kokos.
  6. Bewaar de balletjes in de koelkast.


Wat heb je nodig (4 pers)?

  • 400 gram pastinaak
  • 400 gram winterwortel
  • ui, knoflook en stukje gember
  • Kruiden ((chili) peper, kerrie, kurkuma)
  • bouillonpoeder/blokje (tip: Super bouillon van Puur Rineke)
  • (kokos)olie of ongezouten roomboter om in te bakken


PASTINAAK-WORTEL SOEP

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui, knoflook en gember fijn.
  2. Schil eventueel de pastinaak en wortel en snij deze in grove stukken
  3. Fruit de ui aan in de soep pan met wat kokosolie of roomboter
  4. Voeg de kruiden alvast toe en bak even mee.
  5. Doe de stukken groenten,  knoflook en gember erbij. 
  6. Voeg bouillonpoeder naar smaak toe (circa 2 theelepels of 1 blokje).
  7. Zet de groenten net onder water.
  8. Kook de soep in ca. 15-20 minuten gaar.


Tip: ook lekker met pompoen en wortel.

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

  • 400 g courgetti (courgettesliertjes)
  • ca. 100 g runderreepjes of riblappen
  • cherrytomaatjes, een stuk of 6
  • zongedroogde tomaatjes naar smaak
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout naar smaak
  • paprikapoeder naar smaak
  • Olie om in te bakken (olijfolie, kokosolie)


COURGETTI LUNCH

Bereidingswijze

  1. Kruid het rundvlees met peper en zout en eventueel paprikapoeder.
  2. Bak de runderreepjes of riblappen volgens de verpakking in olie of roomboter. Blus af met een beetje water of bouillon.
  3. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes en laat even wellen in heet water.
  4. Snijd de knoflook in plakjes.
  5. Was en snijd de cherrytomaatjes door de helft.
  6. Voeg de knoflook en cherrytomaatjes bij het rundvlees en bak zachtjes aan.
  7. Doe de courgetti erbij en roerbak deze rustig tot het wat geslonken is. Blus af met een beetje water of bouillon als dat nodig is.


Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 150-200 ml kokosmelk
  • 1 Bloemkool
  • 2 potten kikkererwten
  • 2 uien
  • 1 eetl. kokosolie
  • 1 teentje knoflook
  • Gember naar smaak
  • ca. 40 gram volkoren rijst p.p. (basmati is erg lekker)
  • Gedroogde chilipeper
  • Veel kerriepoeder en kurkuma
  • Evt. garam massala poeder
  • Evt. Harissa (chilipasta)
  • Peper naar smaak

BLOEMKOOLCURRY

Bereidingswijze

  1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook beetgaar.
  2. Kook de rijst volgens de verpakking.
  3. Kikkererwten uit laten lekken in een vergiet en goed afspoelen.
  4. Smelt de kokosolie in een ovenvaste schaal in de oven.
  5. Haal de kokosolie uit de oven en doe de kruiden erbij. Roer goed door.
  6. Stort de kikkererwten in de schaal en roer goed door de kruidenolie.
  7. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en stort de kikkererwten hierop.
  8. Snijd de ui, knoflook en gember in kleine stukjes en fruit in een wokpan
  9. Doe dezelfde kruiden als in het olie mengsel erbij en bak even mee.
  10. Voeg de geroosterde kikkererwten, de gare rijst en gare bloemkool toe.
  11. Blus af met de kokosmelk en warm alles nog even goed door.


De rijst kunt je ook vervangen door blokjes zoete aardappel. Heb je over, dan kun je dit bewaren voor een lunch.



Wat heb je nodig?

  • 2 eitjes
  • 100 g tijgernotenmeel (chufameel)
  • 150 g boekweitmeel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl speculaaskruiden of cacaopoeder
  • Ca. 5 el kokosolie
  • 1,5 tl johannesbroodpitmeel of 1 extra ei
  • 1/2 tl zeezout of Himalaya zout
  • 400 g pompoenstukjes vers of diepvries
  • Hand rozijnen
  • Hand pompoenpitten
  • Evt. hand walnoten/pecannoten of zonnebloempitten


POMPOENCAKE

Bereidingswijze

  1. Kook of stoom de pompoenstukjes tot ze gaar zijn (ca. 10-12 minuten). Giet af (bewaar wat van het kookvocht).
  2. Prak de zachte blokjes met een vork tot moes. Laat dit even afkoelen.
  3. Doe het afgewogen meel en het bakpoeder in een kom met de kruiden en roer goed door. Doe daar ook de johannesbroodpitmeel bij. Dit is een bindmiddel. Gebruik je straks 3 eieren, dan is de johannesbroodpitmeel niet nodig.
  4. Laat de kokosolie in een steelpan langzaam smelten op een zacht vuur. Zet het vuur uit als de olie gesmolten is.
  5. Verwarm de oven voor op ongeveer 150-160 graden.
  6. Klop de eieren met een mixer of met een garde tot ze schuimig zijn.
  7. Doe het meel met de kruiden bij de pompoenmoes.
  8. Voeg in kleine beetjes de gesmolten kokosolie toe. Is het te droog? Doe er dan een beetje kookvocht van de pompoen bij.
  9. Roer daarna de schuimig geklopte eieren door het beslag.
  10. Roer als laatste de rozijnen en eventueel de extra noten/pitten erdoor.
  11. Stort het beslag in een cakevorm. Doe de pompoenpitten erop.
  12. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.

Wat heb je nodig?

  • 80 gram zonnebloempitten
  • 80 gram pompoenpitten
  • 60 gram walnoten (grof gehakt)
  • 200 gram boekweitzaadjes (gewassen)
  • 1 eetlepel kokosolie

SUIKERVRIJE GRANOLA

Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen (150 C).
  2. Kokosolie smelten in grote ovenvaste schaal.
  3. Alle ingrediënten door de kokosolie roeren.
  4. Alles op bakpapier op bakplaat spreiden.
  5. Ongeveer 15 minuten licht roosteren.
  6. Zet de oven niet te hoog (zo voorkom je dat de pitjes gaan oxideren) en roer regelmatig even door.


Bewaar afgekoeld en luchtdicht.
Heerlijk met (kokos-, of geiten-) yoghurt

Wat heb je nodig (4 pers)?

  • 2 rode paprika's (kleine blokjes)
  • 1 courgette (kleine blokjes)
  • 1 aubergine (kleine blokjes)
  • 150 gram rode ui (kleine blokjes)
  • 200 gram kidneybonen (gaar)
  • 150 gram kipstukjes of 150 gram gehakt
  • 200 gram geraspte kaas (Pecorino)
  • 2 avocado’s
  • 1 tomaat (fijngesneden)
  • 50 gram rode ui (fijngesneden)
  • Halve limoen
  • Euroma Mexicaanse Kruiden/Picadillo of Taco kruiden
  • Tortilla’s (gluten vrije gele maistortilla’s van El Moreno / Niet gluten vrij No Fairytales Bieten Tortilla, deze bevatten wel suiker)
  • Ongezouten roomboter of kokosolie om te bakken

MEXICAANSE TORTILLA-TAART

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150-180 graden.
  2. De Mexicaanse kruiden kun je voor het vlees, de groente en de avocado gebruiken. 
  3. Kruid de kipstukjes of gehakt lekker naar smaak met de Mexicaanse kruiden. 
  4. Bak het vlees in roomboter of kokosolie. Voeg dan de 150 gram ui toe.
  5. Voeg daarna alle groente, mais en bonen toe en bak dit kort mee. Kruid dit nog extra met de Mexicaanse kruiden naar smaak.
  6. Zorg dat het niet te nat wordt. Laat het daarom niet te lang staan. 
  7. Vet een appeltaartvorm licht in. Bouw de taart in laagjes op, net als een lasagne
  8. Leg op de bodem de eerste wrap, verdeel daar een deel van de groente en het vlees overheen. Dan weer een wrap en herhaal dit totdat je bij de laatste wrap bent aangekomen.  Let op: de gele maistortilla is klein, verdeel dan 2 of meer tortilla's over de appeltaartvorm (snij de tortilla's op maat zodat de bodem bedekt is)
  9. De helft van de geraspte kaas verdeel je ergens in het midden van de taart en de andere helft gaat bovenop de laatste wrap. 
  10. Zet de taart in de oven op 150-180 graden voor 20 minuutjes. 
  11. In de tussentijd maak je de guacomole klaar:
  12. Snij de avocado’s open en verwijder de pit. Prak de avocado’s fijn en meng dit samen met de fijn gesneden 50 gram rode ui, de fijn gesneden tomaat en het sap van de halve limoen. Voeg ook wat Mexicaanse kruiden toe en breng het zo verder op smaak. 


Heb je nog over? Lekker bij de lunch de volgende dag met een salade!

* dank aan Bettine van der Heijden voor de inspiratie voor dit recept

Wat heb je nodig (2 pers)?

  • 1 zoete aardappel (bataat)
  • (bio) mager rundergehakt (ca. 225 gram)
  • 1 aubergine
  • 200 g (bio) gewassen spinazie
  • ui, knoflook en stukje gember
  • Kruiden (Ras el Hanout, peper, kerrie, kurkuma)
  • (kokos)olie om in te bakken

BATAAT, SPINAZIE

& GEHAKT

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui, knoflook en gember fijn.
  2. Snijd de aubergine in blokjes.
  3. Schil de bataat en snijd in kleine blokjes.
  4. Bak het gehakt rul in een grote wok/hapjespan.
  5. Voeg de kruiden alvast toe en bak even mee.
  6. Doe de blokjes groente en ui, knoflook en gember erbij en roerbak ze gaar.
  7. Voeg water toe als dat nodig is.
  8. Doe de spinazieblaadjes erbij en laat ze slinken.
  9. Voeg naar smaak nog wat kruiden toe. 

Wat heb je nodig (1 pers)?

  • 1 peer
  • gare kip of kalkoen (ca. 80 gram)
  • 1 (kleine) avocado
  • olijfolie, peper, zout & tijm

KIP + PEER

& AVOCADO

ONTBIJT

Bereidingswijze

  1. Snijd de kip, avocado en peer in blokjes.
  2. Hussel door elkaar in een schaaltje.
  3. Breng op smaak met olijfolie, peper, zout & tijm.
  4. Tip: Ook lekker als (meeneem)lunch!

Wat heb je nodig?

  • 250 g Tuinerwten (diepvries)
  • 1 Aubergine in blokjes
  • 1 Rode puntpaprika in blokjes
  • 2 Rode uien in blokjes
  • 2 Teentjes knoflook kleingesneden
  • 200 g Champignons in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij in kleine ringen
  • 2 Trostomaten in plakken
  • 5 eieren
  • 200 g Feta
  • 1,5 eetl Funghi kruiden (Euroma, Jonnie Boer)
  • Cayennepeper, paprikapoeder, (chili-)peper naar smaak
  • ca. 1 eetl Kokosolie of ghee om in te bakken

GROENTE-EI

TAART

3-4 personen

Bereidingswijze

  1. Bak in een hapjespan in de olie de groenten (behalve de tomatenplakjes) zachtjes beetgaar.
  2. Doe er wat water bij en voeg de kruiden toe.
    Naar smaak kun je meer of minder kruiden toevoegen.
  3. Laat het even stoven, maar zorg dat het niet te nat is.
  4. Roer in een kom de eieren los met wat peper en evt. wat paprikapoeder en cayennepeper.
  5. Brokkel de plak feta boven de kom en roer door het eimengsel.
  6. Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter.
  7. Doe het groentemengsel in de ovenschaal.
  8. Leg de plakjes tomaat er bovenop en druk ze zachtjes in het groentemengsel.
  9. Giet het ei-feta mengsel eroverheen en druk het ook een beetje in het groentemengsel.
  10. Bak de groente-ei taart ca. 35-40 minuten in een voorverwarmde oven

           (ca. 150-160 graden) totdat het eimengsel mooi goudbruin is.

Wat heb je nodig?

  • 400 g rode kool in reepjes
  • 1 appel in blokjes
  • 1 grote zoete aardappel in blokjes
  • 160-180 g biologisch (mager) rundergehakt
  • Ui, knoflook, scheutje sojasaus
  • 1 el Baharat kruiden (Euroma, Jonnie Boer)
  • Kurkuma, kerrie, (chili-)peper naar smaak

RODE KOOL MET APPEL

Bereidingswijze

  1. Kook de rode kool in 10 minuten gaar.
  2. Bak het gehakt rul en kruid het. Bak de kruiden even mee.
  3. Blus af met wat sojasaus en water.
  4. Stoof de ui en knoflook mee en doe de zoete aardappelblokjes erbij.
  5. Doe de laatste minuten de rode kool ook nog even erbij en stoof het nog even.

ENERGY BALLS

Wat heb je nodig voor  ca. 12 -14 balletjes?

  • 150 gram gedroogde abrikozen (ongezwavelde, de bruine variant)
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels cacao poeder zonder suiker
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 75 ml water

 

Bereidingswijze

  1. Hak de abrikozen  fijn in de keukenmachine. 
  2. Doe het amandelmeel, het cacaopoeder en de helft van het water erbij.
  3. Zet de keukenmachine aan en laat even draaien en doe dan na een halve minuut de rest van het water erbij.
  4. Draai dan kleine balletjes van het mengsel en leg apart.
  5. Rol de balletjes door de geraspte kokos.
  6. Bewaar de balletjes in de koelkast.




PASTINAAK-WORTEL SOEP

Wat heb je nodig (4 pers)?

  • 400 gram pastinaak
  • 400 gram winterwortel
  • ui, knoflook en stukje gember
  • Kruiden ((chili) peper, kerrie, kurkuma)
  • bouillonpoeder/blokje (tip: Super bouillon van Puur Rineke)
  • (kokos)olie of ongezouten roomboter om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui, knoflook en gember fijn.
  2. Schil eventueel de pastinaak en wortel en snij deze in grove stukken
  3. Fruit de ui aan in de soep pan met wat kokosolie of roomboter
  4. Voeg de kruiden toe en bak kort mee.
  5. Doe de stukken groenten,  knoflook en gember erbij. 
  6. Voeg bouillonpoeder naar smaak toe (circa 2 theelepels of 1 blokje).
  7. Zet de groenten net onder water.
  8. Kook de soep in ca. 15-20 minuten gaar.


Tip: ook lekker met pompoen en wortel.



COURGETTI LUNCH

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

  • 400 g courgetti (courgettesliertjes)
  • ca. 100 g runderreepjes of riblappen
  • cherrytomaatjes, een stuk of 6
  • zongedroogde tomaatjes naar smaak
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout naar smaak
  • paprikapoeder naar smaak
  • Olie om in te bakken (olijfolie, kokosolie)

 

Bereidingswijze

  1. Kruid het rundvlees met peper en zout en eventueel paprikapoeder.
  2. Bak de runderreepjes of riblappen volgens de verpakking in olie of roomboter. Blus af met een beetje water of bouillon.
  3. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes en laat even wellen in heet water.
  4. Snijd de knoflook in plakjes.
  5. Was en snijd de cherrytomaatjes door de helft.
  6. Voeg de knoflook en cherrytomaatjes bij het rundvlees en bak zachtjes aan.
  7. Doe de courgetti erbij en roerbak deze rustig tot het wat geslonken is. Blus af met een beetje water of bouillon als dat nodig is.



BLOEMKOOLCURRY

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 150 -200 ml kokosmelk
  • 1 Bloemkool
  • 2 potten kikkererwten
  • 2 uien
  • 1 eetl. kokosolie
  • 1 teentje knoflook
  • Gember naar smaak
  • ca. 40 gram volkoren rijst p.p. (volkoren basmati is erg lekker)
  • Gedroogde chilipeper
  • Veel kerriepoeder en kurkuma
  • Evt. garam massala poeder
  • Evt. Harissa (chilipasta)
  • Peper naar smaak


Bereidingswijze

  1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook beetgaar.
  2. Kook de rijst volgens de verpakking.
  3. Kikkererwten uit laten lekken in een vergiet en goed afspoelen.
  4. Smelt de kokosolie in een ovenvaste schaal in de oven.
  5. Haal de kokosolie uit de oven en doe de kruiden erbij. Roer goed door.
  6. Stort de kikkererwten in de schaal en roer goed door de kruidenolie.
  7. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en stort de kikkererwten hierop.
  8. Snijd de ui, knoflook en gember in kleine stukjes en fruit in een wokpan
  9. Doe dezelfde kruiden als in het olie mengsel erbij en bak even mee.
  10. Voeg de geroosterde kikkererwten, de gare rijst en gare bloemkool toe.
  11. Blus af met de kokosmelk en warm alles nog even goed door.


De rijst kunt je ook vervangen door blokjes zoete aardappel. Heb je over, dan kun je dit bewaren voor een lunch.



POMPOENCAKE

Wat heb je nodig?

  • 2 eitjes
  • 100 g tijgernotenmeel (chufameel)
  • 150 g boekweitmeel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl speculaaskruiden of cacaopoeder
  • Ca. 5 el kokosolie
  • 1,5 tl johannesbroodpitmeel of 1 extra ei
  • 1/2 tl zeezout of Himalaya zout
  • 400 g pompoenstukjes vers of diepvries
  • Hand rozijnen
  • Hand pompoenpitten
  • Evt. hand walnoten/pecannoten of zonnebloempitten

Je kunt ook havermeel en amandelmeel gebruiken i.p.v.  boekweit- en tijgernotenmeel. 


Bereidingswijze

  1. Kook of stoom de pompoenstukjes tot ze gaar zijn (ca. 10-12 minuten). Giet af (bewaar wat van het kookvocht).
  2. Prak de zachte blokjes met een vork tot moes. Laat dit even afkoelen.
  3. Doe het afgewogen meel en het bakpoeder in een kom met de kruiden en roer goed door. Doe daar ook de johannesbroodpitmeel bij. Dit is een bindmiddel. Gebruik je straks 3 eieren, dan is de johannesbroodpitmeel niet nodig.
  4. Laat de kokosolie in een steelpan langzaam smelten op een zacht vuur. Zet het vuur uit als de olie gesmolten is.
  5. Verwarm de oven voor op ongeveer 150-160 graden.
  6. Klop de eieren met een mixer of met een garde tot ze schuimig zijn.
  7. Doe het meel met de kruiden bij de pompoenmoes.
  8. Voeg in kleine beetjes de gesmolten kokosolie toe. Is het te droog? Doe er dan een beetje kookvocht van de pompoen bij.
  9. Roer daarna de schuimig geklopte eieren door het beslag.
  10. Roer als laatste de rozijnen en eventueel de extra noten/pitten erdoor.
  11. Stort het beslag in een cakevorm. Doe de pompoenpitten erop.
  12. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.

SUIKERVRIJE GRANOLA

Wat heb je nodig?

  • 80 gram zonnebloempitten
  • 80 gram pompoenpitten
  • 60 gram walnoten (grof gehakt)
  • 200 gram boekweitzaadjes (gewassen)
  • 1 eetlepel kokosolie


Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen (150 C).
  2. Kokosolie smelten in grote ovenvaste schaal.
  3. Alle ingrediënten door de kokosolie roeren.
  4. Alles op bakpapier op bakplaat spreiden.
  5. Ongeveer 15 minuten licht roosteren.
  6. Zet de oven niet te hoog (zo voorkom je dat de pitjes gaan oxideren) en roer regelmatig even door.


Bewaar afgekoeld en luchtdicht.
Heerlijk met (kokos-, of geiten-) yoghurt



MEXICAANSE TORTILLA-TAART

Wat heb je nodig (4 pers)?

  • 2 rode paprika's (kleine blokjes)
  • 1 courgette (kleine blokjes)
  • 1 aubergine (kleine blokjes)
  • 150 gram rode ui (kleine blokjes)
  • 200 gram kidneybonen (gaar)
  • 150 gram kipstukjes of 150 gram gehakt
  • 200 gram geraspte kaas (Pecorino)
  • 2 avocado’s
  • 1 tomaat (fijngesneden)
  • 50 gram rode ui (fijngesneden)
  • Halve limoen
  • Euroma Mexicaanse Kruiden/Picadillo of Taco kruiden
  • Tortilla’s (gluten vrije gele maistortilla’s van El Moreno / Niet gluten vrij No Fairytales Bieten Tortilla, deze bevatten wel suiker)
  • Ongezouten roomboter of kokosolie om te bakken


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150-180 graden.
  2. De Mexicaanse kruiden kun je voor het vlees, de groente en de avocado gebruiken. 
  3. Kruid de kipstukjes of gehakt lekker naar smaak met de Mexicaanse kruiden. 
  4. Bak het vlees in roomboter of kokosolie. Voeg dan de 150 gram ui toe.
  5. Voeg daarna alle groente, mais en bonen toe en bak dit kort mee. Kruid dit nog extra met de Mexicaanse kruiden naar smaak.
  6. Zorg dat het niet te nat wordt. Laat het daarom niet te lang staan. 
  7. Vet een appeltaartvorm licht in. Bouw de taart in laagjes op, net als een lasagne
  8. Leg op de bodem de eerste wrap, verdeel daar een deel van de groente en het vlees overheen. Dan weer een wrap en herhaal dit totdat je bij de laatste wrap bent aangekomen.  Let op: de gele maistortilla is klein: verdeel dan 2 of meer tortilla's over de appeltaartvorm (snij de tortilla's op maat zodat de bodem bedekt is)
  9. De helft van de geraspte kaas verdeel je ergens in het midden van de taart en de andere helft gaat bovenop de laatste wrap. 
  10. Zet de taart in de oven op 150-180 graden voor  ca. 20 minuutjes. 
  11. In de tussentijd maak je de guacamole klaar:
  12. Snij de avocado’s open en verwijder de pit. Prak de avocado’s fijn en meng dit samen met de fijn gesneden 50 gram rode ui, de fijn gesneden tomaat en het sap van de halve limoen. Voeg ook wat Mexicaanse kruiden toe en breng het zo verder op smaak. 


Heb je nog over? Lekker bij de lunch de volgende dag met een salade!

* dank aan Bettine van der Heijden voor de inspiratie voor dit recept


BATAAT, SPINAZIE

& GEHAKT

Wat heb je nodig (2 pers)?

  • 1 zoete aardappel (bataat)
  • (bio) mager rundergehakt (ca. 225 gram)
  • 1 aubergine
  • 200 g (bio) gewassen spinazie
  • ui, knoflook en stukje gember
  • Kruiden (Ras el Hanout, peper, kerrie, kurkuma)
  • (kokos)olie om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui, knoflook en gember fijn.
  2. Snijd de aubergine in blokjes.
  3. Schil de bataat en snijd in kleine blokjes.
  4. Bak het gehakt rul in een grote wok/hapjespan.
  5. Voeg de kruiden alvast toe en bak even mee.
  6. Doe de blokjes groente en ui, knoflook en gember erbij en roerbak ze gaar.
  7. Voeg water toe als dat nodig is.
  8. Doe de spinazieblaadjes erbij en laat ze slinken.
  9. Voeg naar smaak nog wat kruiden toe.  

KIP + PEER

& AVOCADO

ONTBIJT

Wat heb je nodig (1 pers)?

  • 1 peer
  • gare kip of kalkoen (ca. 80 gram)
  • 1 (kleine) avocado
  • olijfolie, peper, zout & tijm

Bereidingswijze

  1. Snijd de kip, avocado en peer in blokjes.
    Hussel door elkaar in een schaaltje.
  2. Breng op smaak met olijfolie, peper,
    zout & tijm.

Tip: Ook lekker als (meeneem)lunch!


GROENTE-EI TAART

3-4 personen

Wat heb je nodig?

  • 250 g Tuinerwten (diepvries)
  • 1 Aubergine in blokjes
  • 1 Rode puntpaprika in blokjes
  • 2 Rode uien in blokjes
  • 2 Teentjes knoflook kleingesneden
  • 200 g Champignons in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij in kleine ringen
  • 2 Trostomaten in plakken
  • 5 eieren
  • 200 g Feta
  • 1,5 eetl Funghi kruiden (Euroma, Jonnie Boer)
  • Cayennepeper, paprikapoeder, (chili-)peper naar smaak
  • ca. 1 eetl Kokosolie of ghee om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Bak in een hapjespan in de olie de groenten (behalve de tomatenplakjes) zachtjes beetgaar. Doe er wat water bij en voeg de kruiden toe. Naar smaak kun je meer of minder kruiden toevoegen.
    Laat het even stoven, maar zorg dat het niet te nat is.
  2. Roer in een kom de eieren los met wat peper en evt. wat paprikapoeder en cayennepeper.
  3. Brokkel de plak feta boven de kom en roer door het eimengsel.
  4. Vet een ovenschaal in met wat olie of boter.
  5. Doe het groentemengsel in de ovenschaal.
    Leg de plakjes tomaat er bovenop en druk ze zachtjes in het groentemengsel.
  6. Giet het ei-feta mengsel eroverheen en druk het ook een beetje in het groentemengsel.
  7. Bak de groente-ei taart ca. 35-40 minuten in een voorverwarmde oven (ca. 150-160 graden) mooi goudbruin .

RODE KOOL MET APPEL

Wat heb je nodig?

  • Rode kool in reepjes
  • Appel in blokjes
  • Zoete aardappel in blokjes
  • Biologisch (mager) rundergehakt
  • Ui, knoflook, scheutje sojasaus
  • 1 eetl Baharat kruiden (Euroma, Jonnie Boer)
  • Kurkuma, kerrie, (chili-)peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de rode kool in 10 minuten gaar.
  2. Bak het gehakt rul en kruid het. Bak de kruiden even mee.
  3. Blus af met wat sojasaus en water.
  4. Stoof de ui en knoflook mee en doe de zoete aardappelblokjes erbij.
  5. Doe de laatste minuten de rode kool ook nog even erbij en stoof het nog even.

APPEL CAKE

Wat heb je nodig?

  • ca. 1,5 kg appels
  • 300 g boekweitmeel of amandelmeel
  • 2 eetl wijnsteenbakpoeder of bakingsoda
  • 3 eieren
  • Snuf zout
  • kaneel naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Vet een ronde springvorm in en doe er bakpapier in.
  3. Maal de appel fijn in een keukenmachine. Laat een paar stukken grof.
  4. Kluts de eieren los.
  5. Meng alles door de appelmassa.
  6. Stort het in de vorm en zet het in de oven 40-45 minuten.

APPLE-PEAR CRUMBLE

Wat heb je nodig?

  • 100 gram havermeel of amandelmeel
  • 100 gram havervlokken
  • 50 gram ongebrande, ongezouten noten
  • 4 eetlepels roomboter of kokosolie
  • 3 grote appels, geschild en in blokjes
  • 2 peren, geschild en in blokjes
  • 2 eetl. Appelmoes (zonder suiker)
  • Kaneel, naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Warm de oven voor op 150 graden.
  2. Maak de nootjes fijner. Doe de nootjes en de kaneel door de blokjes fruit en meng de appelmoes erdoor.
  3. Smelt de roomboter of de kokosolie in een pannetje.
  4. Kneed het meel, de vlokken en de roomboter/kokosolie tot een kruimelig deel en laat even staan.
  5. Doe het fruit- en nootjesmengsel in een ingevette ovenschaal.
  6. Kruimel daar het deeg losjes overheen.
  7. Bak het geheel in ongeveer 25-30 minuten licht goudbruin in de oven.
  8. Serveer met een klodder Griekse yoghurt of kokosyoghurt (optioneel).

HARTIG BROOD

Wat heb je nodig?

  • 100 g cherrytomaatjes
  • ½ winterpeen
  • ½ courgette
  • 150 g amandelmeel
  • 50 g havervlokken
  • 1 eetl. Bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 eetl. Pesto
  • Handje ongebrande pecannoten/walnoten
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 2 eetl. Oregano (gedroogd)
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 150 C.
  2. Vet de bakvorm (cakevorm of lage vorm) in met wat olie of boter.
  3. Snijd de cherrytomaatjes en de knoflooktenen door de helft.
  4. Bak dit samen in een pan 5 -10 min. en zet het mengsel even weg.
  5. Rasp de courgette en winterwortel fijn en doe hier de eieren, amandelmeel, bakpoeder en pesto bij.
  6. Meng dit en doe vervolgens de noten er ook bij.
  7. Doe het beslag in de bakvorm en doe de stukjes geitenkaas en het tomaatmengsel over het beslag.
  8. Bak in de voorverwarmde oven in circa 40-45 minuten gaar.
  9. Prik met een satéprikker in het brood om te checken of deze gaar is. Als deze er droog uit komt is het brood gaar. 

HEALTHY CHOCOMOUSSE

Wat heb je nodig? Voor 2 personen

  • 1 Rijpe avocado
  • 1 Rijpe banaan
  • 1-2 Eetlepels (rauwe) cacaopoeder, zonder suiker
  • Eventueel scheut kokosmelk
  • Garnering: blauwe bessen (cacaonibs, kokosvlokken, stukjes noot kan ook)

Bereidingswijze:

  1. Schil de avocado, pel de banaan en snijd deze in kleinere stukken.
  2. Doe de avocado en banaan in een hoge kom (of in een keukenmachine) en doe de cacaopoeder erbij.
  3. Meng alles tot een gladde puree met de staafmixer of keukenmachine.
  4. Is deze te dik, voeg dan wat kokosmelk toe. 
  5. Doe de chocolademousse in glaasjes en garneer met fruit en andere toppings naar keuze.

ZADEN-PITTEN CAKE

Wat heb je nodig?

  • 240 g noten/pitten/zaden
  • 200 g gedroogde abrikozen
  • 70 g rozijnen
  • 300 g meel (boekweit/teff/chufa/haver)
  • 2 eetl kokosolie gesmolten
  • 1 eetl (rauwe) cacaopoeder
  • 1 1/2 tl baking soda
  • 6 eetl chiazaad 15 min. geweekt in 300 ml water of 2-3 bananen
  • 150 g appelmoes (suikervrij)
  • snuf zout

Bereidingswijze

  1. Oven op 150 C voorverwarmen.
  2. Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  3. Maal de noten in een keukenmachine fijner en hou ze apart.
  4. Banenen ipv chiazaad? Maal de stukjes bananen in een keukenmachine tot romige puree.
  5. Smelt de kokosolie. Doe het meel in een grote kom met de cacao, baking soda en het zout.
  6. Doe alle ingrediënten behalve de noten/pitten/zaden en de abrikozen/rozijnen bij het meel.
  7. Voeg er extra water en/of plantaardige melk bij om het  smeuïger te maken en roer alles goed door elkaar  (evt. in de keukenmachine).
  8. Meng de noten/pitten/zaden en abrikozen/rozijnen erdoor. Het blijft compact en plakkerig.
  9. Doe in een bakvorm en bak in ca. 45-50 min. gaar.

BOEKWEIT-WORTEL ONTBIJT

Wat heb je nodig?

  • 4 eetl. gekookte boekweitkorrels
  • 2-4 eetl. pitten/zaden naar keuze
  • Geraspte wortel
  • 1 appel in stukjes
  • evt. cranberries of blauwe bessen

Bereidingswijze:

Doe alles in een kom en meng door elkaar. 


Wat heb je nodig?

  • ca. 1,5 kg appels
  • 300 g boekweitmeel of amandelmeel
  • 2 eetl wijnsteenbakpoeder of bakingsoda
  • 3 eieren
  • Snuf zout
  • kaneel naar smaak



APPEL CAKE

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Vet een ronde springvorm in en doe er bakpapier in.
  3. Maal de appel fijn in een keukenmachine. Laat een paar stukken grof.
  4. Kluts de eieren los.
  5. Meng alles door de appelmassa.
  6. Stort het in de vorm en zet het in de oven 40-45 minuten.



Wat heb je nodig?

  • 100 gram havermeel of amandelmeel of boekweitmeel
  • 100 gram havervlokken of quinoavlokken/boekweitvlokken
  • 50 gram ongebrande, ongezouten noten
  • 4 eetlepels roomboter of kokosolie
  • 3 grote appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 peren, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetl. Appelmoes (zonder suiker)
  • Kaneel, naar smaak

APPLE-PEAR CRUMBLE

Bereidingswijze:

  1. Warm de oven voor op 150 graden.
  2. Maak de nootjes fijner. Doe de nootjes en de kaneel door de blokjes fruit en meng de appelmoes erdoor.
  3. Smelt de roomboter of de kokosolie in een pannetje.
  4. Kneed het meel, de vlokken en de roomboter/kokosolie tot een kruimelig deel en laat even staan.
  5. Doe het fruit- en nootjesmengsel in een ingevette ovenschaal.
  6. Kruimel daar het deeg losjes overheen.
  7. Bak het geheel in ongeveer 25-30 minuten licht goudbruin in de oven.
  8. Serveer met een klodder Griekse yoghurt of kokosyoghurt (optioneel).

Wat heb je nodig?

  • 100 g cherrytomaatjes
  • ½ winterpeen
  • ½ courgette
  • 150 g amandelmeel
  • 50 g havervlokken
  • 1 eetl. Bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 eetl. Pesto
  • Handje ongebrande pecannoten of walnoten
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 2 eetl. Oregano (gedroogd)
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie

HARTIG BROOD

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 150 C.
  2. Vet de bakvorm (cakevorm of lage vorm) in met wat olie of boter.
  3. Snijd de cherrytomaatjes en de knoflooktenen door de helft.
  4. Bak dit samen in een pan 5 -10 min. en zet het mengsel even weg.
  5. Rasp de courgette en winterwortel fijn en doe hier de eieren, amandelmeel, bakpoeder en pesto bij.
  6. Meng dit en doe vervolgens de noten er ook bij.
  7. Doe het beslag in de bakvorm en doe de stukjes geitenkaas en het tomaatmengsel over het beslag.
  8. Bak in de voorverwarmde oven in circa 40-45 minuten gaar.
  9. Prik met een satéprikker in het brood om te checken of deze gaar is. Als deze er droog uit komt is het brood gaar. 

Wat heb je nodig? Voor 2 personen

  • 1 Rijpe avocado
  • 1 Rijpe banaan
  • 1-2 Eetlepels (rauwe) cacaopoeder, zonder suiker
  • Eventueel scheut kokosmelk
  • Blauwe bessen of ander fruit als garnering (cacaonibs, kokosvlokken, stukjes noot kan ook)

HEALTHY CHOCOMOUSSE

Bereidingswijze

  1. Schil de avocado , pel de banaan en snijd deze in kleinere stukken.
  2. Doe de avocado en banaan in een hoge kom (of in een keukenmachine) en doe de cacaopoeder erbij.
  3. Meng alles tot een gladde puree met de staafmixer of keukenmachine. 
    Is deze te dik, voeg dan wat kokosmelk toe.
  4.  Doe de chocolademousse in glaasjes en garneer met fruit en andere toppings naar keuze.

Wat heb je nodig?

  • 240 g noten/pitten/zaden
  • 200 g gedroogde abrikozen
  • 70 g rozijnen
  • 300 g meel (boekweit/teff/chufa/haver)
  • 2 eetl kokosolie gesmolten
  • 1 eetl (rauwe) cacaopoeder
  • 1 1/2 tl baking soda
  • 6 eetl chiazaad 15 min. geweekt in 300 ml water of 2-3 bananen
  • 150 g appelmoes (suikervrij)
  • snuf zout

PITTEN-ZADEN CAKE

Bereidingswijze

  1. Oven op 150 C voorverwarmen.
  2. Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  3. Maal de noten in een keukenmachine fijner en hou ze apart.
  4. Bananen ipv chiazaad? Maal de stukjes bananen in een keukenmachine tot romige puree.
  5. Smelt de kokosolie.
  6. Doe het meel in een grote kom met de cacao, baking soda en het zout.
  7. Doe alle ingrediënten behalve de noten/pitten/zaden en de abrikozen/rozijnen bij het meel.
  8. Voeg er evt. extra water en/of plantaardige melk bij om het  smeuïger te maken en roer alles goed door elkaar  (evt. in de keukenmachine).
  9. Meng de noten/pitten/zaden en abrikozen/rozijnen erdoor. Het blijft compact en plakkerig.
  10. Doe in een bakvorm en bak in ca. 45-50 min. gaar.

Wat heb je nodig?

  • 4 eetl. gekookte boekweitkorrels
  • 2-4 eetl. pitten/zaden naar keuze
  • Geraspte wortel
  • 1 appel in stukjes
  • evt. cranberries of blauwe bessen


BOEKWEIT-WORTEL ONTBIJT

Bereidingswijze

  1. Doe alles in een kom en meng door elkaar.


Samenwerking

OnlineVoedingsAcademie

Samenwerking De Hormoonfactor

Share by: