Grip op je Suikerdip!
DAG 1



Suiker, waarom is het zo moeilijk er vanaf te blijven?

- en waarom is het zo belangrijk om minder suiker te eten?


Waarom deze Grip op je Suikerdip?


Dat er grote hoeveelheden suiker in voeding zit en wat voor invloed dit heeft op ons gedrag, humeur, gezondheid en energieniveau, hebben we vaak niet door.  We zijn ongemerkt gewend en verslaafd geraakt aan zoete smaken.


En als je de suiker dan laat staan, mag je zeker nooit meer genieten van lekker eten? Gelukkig is dat niet zo!

Als je de suikers laat staan, zal je gaan ervaren dat je juist van een traktatie gaat genieten. Maar dan wel bewust en alleen als het echt een dikke vette 10 is!


En het mooie is dat het na een tijdje helemaal geen opgave is om iets te laten staan wat je wordt aangeboden.

Juist door bewust voor iets te kiezen in plaats van onbewust alles maar te eten, ga je weer echt genieten van wat je eet.


Mijn suikerverslaving


Als tiener was ik dol op brood en koek. Tijdens mijn jeugd in de jaren 70 en 80 en was ik totaal niet bewust bezig met wat ik at.  Het was voor mij heel gewoon om iedere twee uur iets te moeten eten om de dag door te komen.


Ik had altijd tussendoortjes op zak. Als ik eenmaal begon met snoepen, kon ik vaak ook niet meer stoppen. Omdat ik slank bleef “kon ik het wel hebben”.


Alleen was daar die heftige acné (die ik hoopte te verminderen met de pil). En hoofdpijn, moeheid en een opgeblazen gevoel was ook heel gewoon.


Pas toen ik opleidingen volgde op het gebied van voeding en hormonen, vielen alle puzzelstukjes op hun plek.

Zowel mijn schommelende bloedsuikerspiegel (met suikerdips), als het jarenlang doorslikken van de pil en administratief werk waar ik geen voldoening uit haalde, zorgden voor spanning.


Tel daarbij op dat ik niet goed tegen bepaalde voeding bleek te kunnen en ik had een lichaam vol chronische stress. Ik leerde welke invloed ik zelf had om mijn hormonen in het gareel te krijgen.


Nu laat ik anderen ervaren wat er gebeurt als je met je hormonen meewerkt en je lichaam de voeding geeft zodat het optimaal kan functioneren. Dat begint bij inzicht in je situatie en kennis over hormonen.


Een van de belangrijkste stappen om te zetten is het in balans brengen van je bloedsuikerspiegel. Pas dan kan jouw lichaam weer in balans komen.


Daar help ik je graag bij, in een tempo dat bij jou past. Wat je bloedsuikerspiegel is en de invloed hiervan op je lichaam, vertel ik je in dag 2.


Wat is de impact van het eten van (veel) suiker?


Even wat cijfers:

  • Ruim 50 % van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht, waarvan 15 % ernstig overgewicht (obesitas)
  • Bijna 15 % van de Nederlandse kinderen van 12-17 jaar heeft overgewicht

Bron: Gezondheidsenquete/Leefstijlmonitor CBS i.s.m. RIVM


Overgewicht is een risicofactor voor:

  • Diabetes mellitus type 2 ("suikerziekte")
    Meer dan twee van de vijf nieuwe gevallen van Diabetes mellitus type 2 zijn te wijten aan overgewicht
  • Hart- en vaatziekten
    Overgewicht is verantwoordelijk voor ruim 10% van acuut hartinfarct als van chronisch hartfalen.
    Ongeveer 5% van de beroertes komen door overgewicht
  • Enkele soorten kanker: slokdarm-, alvleesklier-, dikke darm-, galblaas-, borst-, baarmoeder- en nierkanker

Bron: Gezondheidsraad 2003

Obesitas is een risicofactor voor aandoeningen van de galblaas, het bewegingsstelsel (waaronder artrose), de ademhalingswegen (verminderde longfunctie, slaapapneu), onvruchtbaarheid, depressie en angststoornissen.


Vier op de tien overgewicht

In 2012 had ruim 30 procent van de bevolking van 4 jaar en ouder matig overgewicht. Daarnaast had 10 procent ernstig overgewicht, ofwel obesitas. Zij hebben veel meer dan anderen suikerziekte type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en

hart- en vaatziekten.


Angst, depressie en een minder goede mentale gezondheid komen ook meer voor bij mensen met obesitas. Deze aandelen zijn de afgelopen decennia gestaag opgelopen.

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2014/05/obesitas-gaat-vaak-samen-met-chronische-aandoeningen


Obesitas leidt tot het ongevoelig worden van je cellen voor insuline. Het hormoon insuline is een toversleutel om de suiker in je cel te krijgen. Zijn je cellen ongevoelig geworden, dan kan suiker (de energie) niet meer in de cel komen. Dit heet insulineresistentie.


Andersom geldt ook dat insulineresistentie vrijwel altijd zal leiden tot overgewicht. Over insuline en insulineresistentie vertel ik meer in dag 2.


Waarom is suiker zo verslavend?


Laat ik hiermee beginnen: het is volkomen logisch dat suiker weerstaan zo lastig is!

In de oertijd was er regelmatig nauwelijks voedsel te vinden. Daardoor was het risico erg groot om zo verzwakt te raken dat je niet meer kon jagen en dus zou verhongeren. Zoeken naar calorierijk voedsel was dus heel belangrijk! Een reserve vetlaagje voor barre tijden kon je leven redden.


Nog steeds is ons brein gespitst op het zoeken van calorierijk voedsel voor reserveopslag. Alleen... we worden nu overspoeld met calorierijk eten. En waar zitten veel calorieën in, kun je veel van eten en geeft direct energie? Juist, suiker! Tel daarbij op dat de voedingsindustrie alles uit de kast haalt om producten te ontwikkelen met de ultieme dooreetfactor: zoet, zout en vet.  En is het ook nog knapperig dan is stoppen met eten helemaal een uitdaging...


At je in de oertijd twee keer per jaar je buikje rond aan zoetigheid dan was dat niet zo’n probleem. Maar nu eten wij bijna dagelijks ons buikje rond aan zoetigheid. En dan is het wel een probleem. Vooral omdat suiker zorgt voor een verhoging van het gelukshormoon dopamine. Dat geeft een fijn gevoel en wat fijn voelt, wil je meer van! Best verslavend dus.


Wist je trouwens dat het fruit en de groenten tegenwoordig steeds zoeter worden? Ze worden zo gekweekt dat ze echt meer suiker bevatten dan vroeger.


Het aanbod aan calorierijk eten is ontzettend groot en daarvan bevat bijna alles een grote hoeveelheid suiker.  Zelfs producten waarvan je het niet verwacht, bevatten vaak suiker. Op iedere hoek van de straat staan kraampjes met eten, je ruikt overal eten, op reclameborden en op tv zie je overal eten.

Om dat allemaal te weerstaan, is ook best een uitdaging. Vooral als je je moe en hongerig voelt. 

GOED NIEUWS!

Is je bloedsuikerspiegel in balans, dan kun je veel makkelijker het aanbod van al dat eten weerstaan!

Want als je een suikerdip hebt, kun je eigenlijk nauwelijks weerstand bieden... 


Wanneer ligt een suikerdip op de loer?


Je kent het vast wel: je wilt wat afvallen, dus neem je jezelf voor om vandaag alleen maar gezond te eten .

Je begint met een caloriearm ontbijt:  bijvoorbeeld magere yoghurt met wat fruit.

Voor de lunch op je werk neem je een paar belegde boterhammen mee.


Halverwege de ochtend krijg je trek. Je neemt een 'gezond' tussendoortje zoals een granenreep (een Liga of Sultana of iets dergelijks). Op je werk ben je druk en kom je er tijdens de lunch achter dat je boterhammen nog thuis op het aanrecht  liggen...


Dus neem je nog een extra tussendoortje en een banaan. Je wilde toch ook graag wat kilootjes kwijt, dus dit helpt je vast om wat af te vallen. Mooi meegenomen dus...


Halverwege de middag heb je een energiedip en neem je een instant soepje. Tegen de tijd dat je werkdag er bijna op zit, heb je enorme trek. Dan sta je op het treinstation en ruik je heerlijke geuren… saucijzenbroodjes, gevulde koeken, stroopwafels, vers gebakken broodjes… 


Daar kun je geen weerstand aan bieden en je koopt wat voor onderweg. Thuis maak je nog een snelle en gezonde maaltijd voor je gezin. Als de kinderen op bed liggen knaagt het toch dat het niet gelukt is om vandaag alleen maar gezond te eten. 


Je neemt lekker een paar koekjes bij de koffie, even ontspannen en tijd voor jezelf... Morgen ga je weer opnieuw beginnen!


Zelf herken ik hier veel dingen in! Ik had altijd tussendoortjes bij mij zoals krentenbollen, Liga’s, Sultana’s en banaan om tussen mijn maaltijden mijn dips op te vangen.
Mijn suikerdips. Want die suikerdips kwamen altijd opzetten als ik brood at en twee tot drie uur niet had gegeten. En ik was dol op brood! En koekjes op mijn werk, kon ik echt niet weerstaan. Ze lonkten continu naar me en roken zo verleidelijk...


In de voedingsdagboeken van mijn cliënten, zie ik heel vaak dat deze te weinig verzadigde voeding bevat. Veel vrouwen zijn zuinig met vet (want dat is slecht, is de boodschap).


Maar goede vetten verzadigen, ze zijn de grondstof voor hormonen en voorkomen een suikerpiek.  Laat je de goede vetten weg, dan wordt er  vooral voeding gegeten die de bloedsuikerspiegel sterk laat pieken en dalen, wat zorgt voor een schommelende bloedsuikerspiegel en ... suikerdips.


Met eenvoudige aanpassingen in de voeding beginnen we om die suikerdips te voorkomen. 

De belangrijkste stap is hiermee al gezet.

VERBORGEN SUIKERS

Zie maar eens hoeveel suiker je ongemerkt dagelijks binnenkrijgt...

Meer dan je waarschijnlijk denkt.


Helaas heeft dit grote gevolgen voor onze gezondheid. We worden dan wel steeds ouder, maar helaas ook steeds eerder chronisch ziek. Zelf kinderen hebben al overgewicht en soms zelfs 'ouderdomsdiabetes'.


To do DAG 1:


Zorg voor een
goed verzadigend ontbijt. 
Dit voorkomt dat je halverwege de ochtend al je eerste suikerdip krijgt en de behoefte voelt om tussendoortjes te eten.


Een ontbijt zou zo moeten zijn samengesteld dat je er 4 tot 5 uur op voort kunt zonder een honger gevoel.


Let er op dat het voldoende eiwitten, vetten en wat koolhydraten bevat. En heel belangrijk: varieer. Kies op drukke ochtenden een eenvoudiger ontbijt en op rustigere dagen kun je dan wat voorbereiden en in de vriezer bewaren.


Een voorbeeld ontbijt:


Tropische yoghurt

Wat heb je nodig?

  • 2 el havermout of gekookte boekweitkorrels
  • 120 gr (kokos- of geiten-)yoghurt
  • 1,5 el chiazaad of hennepzaad of sesamzaad
  • 1,5 el lijnzaad
  • 100 gr blauwe bessen
  • 25 gr walnoten

Meng de havermout/boekweitkorrels en lijnzaad in een kom door elkaar.
Roer de zaadjes door de yoghurt en schep dit boven op de havermout en lijnzaad.
Als topping doe je de blauwe bessen en de walnoten op de kom.


Uitdaging DAG 1:


Probeer na je avondmaaltijd niets meer te eten tot aan je ontbijt de volgende ochtend. Op die manier kan celherstel plaatsvinden tijdens de nacht. Je lichaam hoeft zich de nacht dan niet bezig te houden met de spijsvertering. 


Op dag 2 leer je hoe je suiker in voeding kunt herkennen en wat het met je doet. En ontdek je hoe het werkt met je bloedsuikerspiegel, wat dat is en welke invloed dat heeft op je suikerdip.